シルバーウィーク、 大好きな那須に行ってきました。20年前まではほとんど毎年来ていたけれど、昨年から今回で5回目の那須。前日の東京はまだまだ蒸し暑かったのに、那須高原は生憎の雨で長袖の重ね着をするほどの肌寒さ。
寒い時には温泉で温まるのが一番。那須の温泉といえば1300年続く静寂と癒しの湯「鹿の湯」今回私は30年ぶりくらいに入りました。
During Silver Week, I went to my favorite place, Nasu. I used to come here almost every year until 20 years ago.This is my fifth time in Nasu since the last year. Although it was still hot and humid in Tokyo the day before, it was unfortunately raining in Nasu Highlands, so it was chilly enough that I had to wear long sleeves in layers.
When it's cold, the best way to warm up is in a hot spring. Speaking of hot springs in Nasu, there's Shika no Yu, a tranquil and healing hot spring that has existed for 1,300 years. This time, I went there for the first time in about 30 years.
写真を撮るのを忘れたので、鹿の湯ウェブサイトから拝借しました。
I forgot to take a photo, so I borrowed one from the Shikanoyu website.
もちろん中は撮影できないので、こちらもウェブサイトから拝借。
石鹸やシャンプーの使用禁止なのでまずはかけ湯をして良く身体を清めます。
41,42,43,44,46度の温度の違う浴槽が5つ。
順番に低い温度から高い温度の浴槽に入って‥‥流石に46度は足をちょっとつけるだけでアッチッチ。男湯には48度の浴槽もあるそう。
このノスタルジックな雰囲気でゆっくりのんびり心まで癒されて。
硫黄の成分が強い源泉元湯でお肌はツルッツル。身体はポッカポカ。
いやあ、やっぱり素晴らしい温泉です!
Of course, you can't take photos inside, so I also borrowed this from the website.
Soap and shampoo are prohibited, so you first have to pour water over yourself to thoroughly cleanse yourself.
There are five baths with different temperatures, at 41, 42, 43, 44, and 46 degrees.
We bathed in the baths from lowest to highest temperature in order...and of course, just dipping our feet in the 46 degree bath made us hot. Apparently there is also a 48 degree bath in the men's bath.
Relax and soothe your soul in this nostalgic atmosphere.
The source water has a strong sulfur content, so your skin will be smooth and your body will be warm.
Wow, this hot spring really is an amazing one!
そして、これまた私の大好きな道の駅「那須高原友愛の森」へ。
こちらのロイヤル高原マルシェは私の愛する那須の新鮮なお野菜や乳製品、お菓子などの特産品がビッシリ!那須の美味しいお米も豊富に並んでいました。
Next, we went to another one of my favorite roadside michinoeki, Nasu Kogen Yuai no Mori.
The Royal Kogen Marche here is packed with local specialties from my beloved Nasu, including fresh vegetables, dairy products, and sweets! There was also a wide selection of delicious Nasu rice on display.
かわいい葉だいこん
りっぱな茗荷
カラフルでまあるいパプリカ
東京では見たことのない大量の紫蘇の実
大きな和栗
今回の一番珍しいお初のものは、那須のこうじ「三五八漬け」。
これを少量旬の野菜に混ぜて一晩置くと浅漬けができます。
The most unusual new item this time is Nasu Koji's "Sa-go-hachi-zuke."
Mix a small amount of this with seasonal vegetables and leave overnight to make lightly pickled vegetables.
三五八漬けまろやかで美味しい!
紫蘇の実は茎から実を解いてお醤油漬けに
和栗は92歳の母が頑張って渋皮煮に
かわいいパプリカは丸ごとピクルスに
いつもはじっくりお料理できない私ですが、珍しい食材はちゃんとお料理してあげなくちゃね〜
I'm not usually one to take my time with cooking, but when I use rare ingredients I want to cook them properly.
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